Ilia Natasya
Saturday, 14 January 2017 • 00:01 • 5 Comment(s)

Assalamualaikum and hye



Long long time ago I was requested to do the tips on how to tidy the house a.k.a "kemas rumah". But then I can't do it since I wasn't at my house at that time. I was in my college. So, since I just finished my first sem and currently "mereput" at my house, I decided to do the tips on how to "kemas rumah" yeay!

So a day after I arrived Pasir Puteh, Kelantan, I decided to tidy the whole part of my house including the bathroom since they were so messed up ! MasyaAllah macam tongkang pecah serious talk !

I started with the living room. And here how it looks like before the tidy up process.


















Surprise surprise.. So that's how the living room looks like. Mahu tak sakit mata memandang. Tapi aku faham la semua orang busy and tak sempat nak kemas rumah since my mom keluar pepagi lagi pergi kerja and pukul 6.30petang baru balik rumah.. Sampai2 tu konfirm la penat seharian kerja so lepas makan malam dia terus baring je kat dalam bilik. Adik laki aku pulak well, you know boys never do the house chores. Aku pun faham dia penat gi sekolah sampai petang (acah faham). And my dad...... forget about him. He just never kemas rumah hahaha.. can't deny.

Oh btw here is the picture of the most messiest dining table ever!


















So, aku start dengan kemas semua benda yang tak sepatutnya ada dekat ruang tamu macam jug, cawan, buku2 sekolah, beg2, tudung, cardigan, jaket, shawl etc..

Kalau macam jug dengan cawan2 tu aku letak kt dlm sink dkt dapur. Kalau buku2 sekolah adik aku ni aku letak atas meja study dalam bilik dia.. Tudung2, cardigan and jaket etc tu aku letak dulu buat sementara waktu kt dalam bilik aku.

Done transfer barang, aku lap segala furnitures pulak. Macam frame2 gmbr yg tergantung dkt dinding tu, cermin2, lap2 kasi hilang sikit habuk2.. Then lap almari2, meja makan, meja sofa and ketuk2 sikit kusyen2 sofa tu. Habuk berkepuk! Kalau ada febreze, boleh spray2 dekat kusyen2 sofa, karpet, langsir, and kasut2 dekat rak kasut..

Masa ni hidung aku akan mula bersin tanpa henti sebab habuk dh menguasai ruang tamu and I just can't resist the dust! Tapi apakan daya, biasalah kemas rumah so kena sabar sikit..

Settle lap2 semua barang, kita start sapu habuk2 tadi/segala sampah sarap yg ada kt lantai tu pulak..

Bila dh siap sapu haa bolehla mop lantai pulak. Mop elok2 k licin.

Ha perasan tak bila kita dah mop2 kan mulalah muncul habuk2 yg tah dari mana. Masa ni memang agak mencabar kesabaran la sebab tetiba je behabuk balik padahal kita dah sapu! Takpe guys sabar.. sabar.. biar je habuk2 tu kita teruskan mop lantai sampai habis dulu..

Bila dah siap, lantai pun dah kering, haaa kita sapu lagi sekali ! Untuk apa? Yelah tadi kan tetiba je muncul habuk2 yang tah dari mana tu.. So kita sapu la sekali lagi..

With that, complete task kemas ruang tamu yeay !

So here are the pictures after the tidy up processes..


















Tadaaaa.. Btw, abaikan TV yang berlambak tu sebab abah aku ni dia technician, so baiki2 benda elektronik ni memang kerja dia.. And that's why ramai orang datang hantar TV rosak kat rumah suruh dia baiki. I can't do nothing about the TVs.






















So here is the dining table. Can't resist the remote controls.. Ada remote TV, remote MyTv, remote speaker, remote kipas. Huh so many!




















Ok baru nampak macam sofa sikit.. Huhuhu..


Haa.. Kalau ada air freshener boleh la spray2 bila dh siap kemas.. Kasi wangi sikit ruang tamu tu. Hihi..


So that's all about how I tidy up my house (actually it's just the living room). But after that I continue tidy up my adik laki punya meja study, dapur and the bathroom. I think that's all for now, till here then I'll see you soon!








Regret nothing, trust yourself,
Ilia Natasya



5 Comments posted :

Blogger Lya Amie said... 14 January 2017 at 08:24

Rajinnya kemas rumahh..

Blogger Ilia Asya said... 14 January 2017 at 08:42

Hahaha takdelah rajin biasa je.. Dah serabut sangat tengok keadaan rumah bersepah teruk kan. Huhu

Blogger Eyqa Zq said... 15 January 2017 at 15:57

Terus sedap mata memandang after kemas. hehee. Good job Ilia (y)

Blogger Ilia Asya said... 17 January 2017 at 04:41

Well thank you! Hahaha

Blogger Puteri said... 30 January 2017 at 22:02

mesti berjam jam kan kemas rumah hahaha

Post a Comment


The Owner



Email me at: asyatasya97@gmail.com


Followers


Chatbox

❝Speak humbly, Listen respectfully❞



Template By: Kawaii Lady
Full Edited By: Ilia
Some stuff: